Wydarzenia - Grupa III
Światowy Dzień Pluszowego Misia
Światowy Dzień Pluszowego Misia
W dniu 25 listopada świętowaliśmy w przedszkolu Dzień Misia. Dzieci poznały historię powstania pluszowej zabawki. Odśpiewały sto lat swoim misiom i pomogły im zdmuchnąć symboliczną świeczkę na torcie. Rozpoznawały misiowych bohaterów znanych bajek, m.in. Puchatka, Uszatka, Paddingtona. Oglądały też dawne egzempl...
Dzieciaki na straży
Dzieciaki na straży
W tym miesiącu w ramach akcji edukacyjnej „Dzieciaki na straży” (organizowanej przez Agencję WTEM, przy współpracy Walt Disney Company) omówiliśmy podstawowe zasady bezpieczeństwa i zachowania się w sytuacjach zagrożenia. Dzieci poznały numer ratunkowy 112 i odgrywając scenk...
Sałatka owocowa
Sałatka owocowa
Dzieci wykonały wspòlnie sałatkę owocową: kroiły owoce, mieszały i ... z apetytem zajadały - nie szczędząc sobie dokładek. Przy tej okazji utrwaliliśmy nazwy owocòw oraz dokonaliśmy ich klasyfikacji na krajowe i egzotyczne....
Z wizytą w piekarni
Z wizytą w piekarni
Serdecznie dziękujemy Pani Ani, mamie Grzesia, za zaproszenie do piekarni Putka. Dzieci miały okazję poznać tajniki wypieku bułeczek, badały konsystencję surowego ciasta i obserwowały umieszczanie sznytek w piecu. Czekając na pachnące, rumiane wypieki raczyły się pizzą i samodzielnie wyciskanym sokiem jabłkowym. ...
W pracowni ceramicznej.
W pracowni ceramicznej.
Za nami pierwsza wizyta w pracowni ceramicznej "Angoba", podczas której dzieci miały możliwość pracy z nowym materiałem plastycznym, jakim jest glina. Podczas zajęć z instruktorem lepiły figurki aniołków. To nowe doświadczenie sprawiło dzieciom wiele radości a formowanie kulek i wałeczków z gliny b...
Dzień dyni.
Dzień dyni.
Dzień dyni był znakomitą okazją do przypomnienia dzieciom zdrowotnych korzyści spożywania warzyw, w tym dyni. Omówiliśmy różne rodzaje potraw, które można przygotować z tego niezwykłego, bogatego w witaminy warzywa, tj.: zupy, placki, dżemy, ciasta... Dzieci poznały dynię hokkaido; oglądały jej prz...
Co z czego otrzymujemy? - pieczywo.
Co z czego otrzymujemy? - pieczywo.
Przy okazji tego tematu dzieci poznały również proces powstawania chleba - w oparciu o historyjkę obrazkową: Od ziarenka do bochenka. Rozpoznawały i nazywały różne rodzaje pieczywa: pszenne, żytnie, graham ( chleb, bułki, rogale...). Oczywiście, nie mogło zabraknąć degustacji - świeże pieczywo samodzielni...
Co z czego otrzymujemy? - cukier.
Co z czego otrzymujemy? - cukier.
W ramach realizacji tematyki: "Co z czego otrzymujemy?" dzieci dowiedziały się, gdzie i w jaki sposób produkuje się cukier i jak wygląda burak cukrowy. Podczas zabawy badawczej poznały fizyczne właściwości cukru. Obserwowały rozpuszczanie białych kryształków w zimnej i gorącej wodzie. Wyciągały wnio...
Jesienny spacer
Jesienny spacer
Pierwszego dnia jesieni grupa III wybrała się na spacer. Obserwowaliśmy zmiany jakie zaszły w przyrodzie w ostatnim czasie. Zwròciliśmy uwagę na feerię barw i ,,deszcz" opadających złotych liści. Zbierając kasztany cieszyliśmy się ciepłymi promieniami słońca. Przy okazji utrwaliliśmy zasady bezpiecznego przechod...