Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Wydarzenia - Grupa III

Światowy Dzień Pluszowego Misia

W dniu 25 listopada świętowaliśmy w przedszkolu Dzień Misia. Dzieci poznały historię powstania pluszowej zabawki. Odśpiewały sto lat swoim misiom i pomogły im zdmuchnąć symboliczną świeczkę na torcie. Rozpoznawały misiowych bohaterów znanych bajek, m.in. Puchatka, Uszatka, Paddingtona. Oglądały też dawne egzempl...

Dzieciaki na straży

W tym miesiącu w ramach akcji edukacyjnej „Dzieciaki na straży”  (organizowanej przez Agencję WTEM, przy współpracy Walt Disney Company) omówiliśmy podstawowe zasady bezpieczeństwa  i zachowania się w sytuacjach zagrożenia. Dzieci poznały  numer ratunkowy 112 i odgrywając scenk...

Sałatka owocowa

Dzieci wykonały wspòlnie sałatkę owocową: kroiły owoce, mieszały i ... z apetytem zajadały - nie szczędząc sobie dokładek. Przy tej okazji utrwaliliśmy nazwy owocòw oraz dokonaliśmy ich klasyfikacji na krajowe i egzotyczne....

Z wizytą w piekarni

Serdecznie dziękujemy Pani Ani, mamie Grzesia, za zaproszenie do piekarni Putka. Dzieci miały okazję poznać tajniki wypieku bułeczek, badały konsystencję surowego  ciasta i obserwowały umieszczanie sznytek w piecu. Czekając na pachnące, rumiane wypieki raczyły się pizzą i samodzielnie wyciskanym sokiem jabłkowym. ...

W pracowni ceramicznej.

Za nami pierwsza wizyta w pracowni ceramicznej "Angoba", podczas której dzieci miały możliwość pracy z nowym materiałem plastycznym, jakim jest glina. Podczas zajęć z instruktorem lepiły figurki aniołków. To nowe doświadczenie sprawiło dzieciom wiele radości a formowanie kulek i wałeczków z gliny b...

Dzień dyni.

06.11.2022
Dzień dyni.

Dzień dyni.

06.11.2022

Dzień dyni był znakomitą okazją do przypomnienia dzieciom zdrowotnych korzyści spożywania warzyw, w tym dyni. Omówiliśmy różne rodzaje potraw, które można przygotować z tego niezwykłego, bogatego w witaminy warzywa, tj.: zupy, placki, dżemy, ciasta... Dzieci poznały dynię hokkaido; oglądały jej prz...

Co z czego otrzymujemy? - pieczywo.

Przy okazji tego tematu dzieci poznały również proces powstawania chleba - w oparciu o historyjkę obrazkową: Od ziarenka do bochenka. Rozpoznawały i nazywały różne rodzaje pieczywa: pszenne, żytnie, graham ( chleb, bułki, rogale...). Oczywiście, nie mogło zabraknąć degustacji - świeże pieczywo samodzielni...

Co z czego otrzymujemy? - cukier.

W ramach realizacji tematyki: "Co z czego otrzymujemy?" dzieci dowiedziały się, gdzie i w jaki sposób  produkuje się cukier i jak wygląda burak cukrowy. Podczas zabawy badawczej poznały fizyczne właściwości cukru. Obserwowały rozpuszczanie białych kryształków w zimnej i gorącej wodzie. Wyciągały wnio...

Jesienny spacer

Pierwszego dnia jesieni grupa III wybrała się na spacer. Obserwowaliśmy zmiany jakie zaszły w przyrodzie w ostatnim czasie. Zwròciliśmy uwagę na feerię barw i ,,deszcz" opadających złotych liści. Zbierając kasztany cieszyliśmy się ciepłymi promieniami słońca. Przy okazji utrwaliliśmy zasady bezpiecznego przechod...